Het orgel

Het orgel (Opus-nr: 316) is gebouwd door de Fa. Pels en Zoon te Alkmaar.   De bouw van het orgel is begonnen in oktober 1952.  De definitieve oplevering heeft plaats gehad in juni 1953.  De officiële ingebruikname vond plaats op woensdag 24 juni 1953.

Het orgel is gebouwd volgens het mechanisch-sleepladen systeem en verdeeld in: hoofdwerk, rugpositief en pedaal.  De registers en koppels worden elektrisch bediend.  Alleen de pijpen van het rugpostief staan in een kast opgesteld. De overige pijpen zijn open.  Het orgel staat opgesteld op de galerij achterin de kerkgebouw.
De frontpijpen zijn gemaakt van rood koper.  Een aardige detail is de afwijkende vorm van het front.  De pijpen worden van buitenaf naar binnen steeds kleiner.  Dit in verband met het grote ronde glas in lood raam dat zich precies achter het orgel bevind en dat kost wat het kost vanuit de kerk zichtbaar moest blijven.  De ombouw van het orgel inclusief de kast van het rugpositief is gemaakt van Japans eikenhout.  Het binnenwerk en de houten pijpen zijn vervaardigd van mahoniehout.

De staat van het orgel
Het orgel is in een redelijke staat. Naast de reguliere onderhoudsbeurten, uitgevoerd door de firma Hendrik en Reitsma, hebben er geen ingrijpende aanpassingen plaats gehad.  Het orgel heeft nogal last van de temperatuur wisselingen.  Dit levert voornamelijk problemen op als hangers.  Het elektrisch mechanisme van de bediening van de registers geeft regelmatig problemen.  Dit komt omdat de contacten wat uitgesleten zijn.

Enige jaren geleden hebben de organisten zich gebogen over een plan om te komen tot een grondige verbouwing of in het ergste geval de aanschaf van een nieuw instrument.  Daar de gereformeerde gemeente een kleine gemeente is, is besloten om dit plan niet uit te voeren in verband met de hoge kosten.  Momenteel ligt de nadruk op het inzamelen van geld middels de reguliere collectes voor het bekostigen van het hoogst nodige onderhoud.

 

Dispositie
Hoofdwerk   Rugwerk   Pedaal  
Prestant 8' Roerfluit 8' Subbas 16'
Holpijp 8' Prestant 4' Octaafbas 8'
Octaaf 4' Nachthoorn 2'    
Fluit 4' Sesquialter II sterk    
Mixtuur III - IV sterk Dulciaan 8'    
           
Speelhulpen        
Vrije combinatie (bediend door voetpiston)      
Tremulant op het rugpositief      
           
Koppelingen          
I/II          
Pedaal/I          
Pedaal/II          

Orgel